top of page

Helnæs rundt, 25.-26. august 2018

Lørdag meget tidlig morgen, drønede vi med 3 biler fyldt med 9 søvndrukne, men dog forventningsfulde kajakentusiaster og med store madpakker og duftende morgenbrød, til Bøjden.


Bøjden ligger i den sydlige del af Helnæs bugten (Sydfyn), der hvor færgen tøffer til Als.

Vi fik et solidt morgenmåltid og stak en fugtig pegefinger i vejret for at måle vindhastigheden. Vi havde alle sammen stirret os blinde på alt, hvad der existerer af vejrmeldinger. Måske vi valgte den rigtige…


På hele turen har vi nok haft alt slags vejr, på nær sne. Smult vand og store bølger. Regn og rusk og sol og vindstille.


Ruten blev lagt øst om Helnæs i medvind. Så ind i hver en bugt op mod Faldsled. Kiwin havde ved isætningsstedet smigret sig ind ved en lokal, som gav ham en pamflet om områdets historie… Ja, det var ikke meget der stod på denne seddel, og Kiwin værgede sig ved at fortælle røverhistorier. Men vi fik undersøgt en hovedsten og hørt om en rundkirke (vi ikke kunne se).


Faldsled havn blev vores første kaffe sted. Og tjuhej, Helle hev alverdens udstyr op til den smukkeste lagkage, som blev kreeret på stedet. Der blev sunget højt til ære for Kai, der ikke kunne huske hvor gammel han blev. Jeg tror han blev bare lidt benovet. Og en fin fødselsdagsgave i form af lakrids piber, gjorde glæden og de røde kinder endnu større hos ham.

Det var begyndt at blæse op, så vi måtte afsted. Faldsled kro måtte se forgæves efter os. Ruten blev lagt som et 8 tal rundt om øen Vig og en lille klat ø mellem den og Illumø. Sulten nærmede sig og vi lagde til i læ på syd/øst siden af Vig.


Med fyldte maver og med vinden, næsten i ryggen sejlede vi videre.


Det blev noget af en tur. Det blæste mere og mere op med en ordentlig skylle regn. Helle og jeg (Ellen) måtte hive sydvesten frem med en stram sløjfe om hagen. Vinden var ind fra siden, så det krævede fart og styring af kajakken for at den ikke ville søge udad. Kai og Tove skulle snyde sig indenom fiske garnet, hvilket resulterede i lidt kludder i Toves sværd!


Som et trylleslag løjede vinden af, og vi begyndte at snakke sammen igen. Pling, dukkede et marsvin op helt tæt på min kajak, ved prustet fra den, giver det lige et gip i en. Den fulgte os tæt et godt stykke vej. Man bliver altså så glad når sådan et væsen dukker op.


Så nåede vi Løgismose campingplads. Vi fik tildelt en stor veludstyret ferielejlighed. Alt vores våde tøj blev hængt op hvor der nu kunne hænge noget. Helle hev champagnen frem, vi havde jo sejlet rundt om to nye øer.


Vi havde bestilt mad på forhånd. Det kom camping-fatter med. Og det oversteg al forventning, til den pris. Jeg tror det var fløde- med fløde-på fløde…


Kai lod en lækker sherry gå rundt, og så dukkede der ellers andre herligheder frem af gemmerne, som havde skvulpet godt rundt halvvejs over Helnæsbugten.

Det var en skøn og hyggelig dag, hvor vi gik meget mætte og trætte i seng.

Søndag d. 26. vågnede vi langsomt op. Dvs. John havde ikke sovet så meget da han var flyttet ned i køkkenet på en to personers sofa lige i ganglinjen for alle natpisserne. Husk på, at vi alle er 50+. Det var lidt synd L’. Hans sovekammerat havde vist sovet tungt og sengen var en ”hængekøje”.


Campingfatter kom cyklende lidt i 8 med morgenbrød og ellers bugnede køleskabet med lækre morgenmadsprodukter. Alt i mælkeprodukter, juice, havregryn, cornflakes, oste, marmelader, pålæg og honning. Der blev spist igennem og snakket om vejret.


Igen kom alle de forskellige vejrprognoser frem, man gik tur til vandet og herfra meldte Kim fra. Ikke endnu en tur med høj sø.


Kl. 9.30 havde vi pakket alt ned, og fået betalt for et dejlig og hyggeligt ophold med meget venlige værter. Kim hjalp os i vandet og så vandrede han mod Falsled i håb om en bus eller taxa mod Bøjden. Vi andre stred os mod enden af bugten ved Brunshuse. Kai og Finn tog et smut ind i bugten men der var ret lavvandet. Vi satte over langs dæmningen mod Lillebælt og fandt det dejligste sted under klinten hvor vi spiste frokost. Her brillerede turlederne med en udsøgt frokost på Kiwins presenning. Alt hvad hjertet kunne begæres med af diverse dåsefrokostprodukter. Helle havde kogt Boulstrup-æg hjemme fra, det eneste som ikke fra dåse. Margot sluttede frokosten af med skønne kiks. Solen varmede og vi nød virkelig den smukke natur.


Efter en lille time satte vi i igen og John blev lidt træt (det var han jo i forvejen) over at det var så lavvandet. Hans pagaj ramte hele tiden bundet. Her var utrolig mange smukke svaner som lyste flot med sensommerhimlen.


Ved Helnæs Hus holdt vi inde for sidste gang før det 4,7 lange kryds mod Bøjden. Ellen fik kontakt med Kim som både havde spist Falsled pølse, taget taxa til Bøjden, spændt trailer for og hentet sin kajak på Løgismose Camping og retur. Nu mente han at han kunne se os på den anden side af bugten. Efter den sidste kaffetår fra Kiwin og John, samt endnu en kiks, satte vi i, i noget af det sjoveste vi længe havde været ude i.


Med en rigtig god vind fra VNV fløj vi nærmest over til Bøjden. Vi skulle holde tungen lige i munden og koncentreret os for der var store bølger i massevis. Det var lige netop dette stykke som vi var blevet advaret imod på campingpladsen, men vi er jo alle erfarne og gode roer.

Vel inde med kæmpe smil på læben, sluttede turen med 42 km på kortet. Så blev der skiftet, spist lidt mere af dåseleverpostejen med bacon og pakket sammen hvorefter turen gik tilbage mod Hou.


Lakridspiberne kom frem til sidst, som punktum på en fantastisk dejlig weekend på sensommer Sydfyn.

2 visninger

Comments


bottom of page