top of page

Samsø Rundt over Tunø 3.-5. August 2007

Med en nyligt opnået status som frigiven roer og en fortid som beboer på Samsø, var turen Samsø Rundt noget jeg havde glædet mig meget til. Turen var planlagt med kryds fra Hou til Tunø fredag og retur søndag fra Samsø til Hou.

På trods af at jeg havde ”overlevet” prøvelserne på Horsens Fjord (turen omtalt tidligere), havde vovemodet dog ikke helt fjernet erkendelsen af min meget nye status, og derfor have jeg som den eneste af vores lille sluttede kreds på 4 (Danny, Anita, Lars og undertegnede) valgt at starte turen på Tunø færgen. Vejrguden for vind ville dog det hele lidt anderledes, så 20 min før færgens afgang blev alle kajakker hurtigt fragtet fra bådehuset ned ombord på færgen. Fin plads var der til alle 4 kajakker på trods af personalet noget skeptiske holdning når vi nu ikke havde bestilt plads i forvejen.

Efter veloverstået færgetur, hvor der var megen snak om det oprindelig planlagte kryds nu ikke have været forsvarligt nok, nåede vi Tunø. Vi fik os vel etableret på Tunø Teltcamping under kyndig vejledning af øens allesteds værende Vagn Olsen.

At afslutte første dag på en kajaktur uden at være på vandet, ville vi absolut ikke, så fredag aften stævnede vi ud på en superflot tur op langs Tunøs vestkyst med solnedgangen lige foran næsen. Vi nåede ikke Tunø rundt, for der skulle også lige være tid til en dejlig chili med hjemmebagte boller til. Ros til dagens chefkok Anita.

Lørdag morgen var vi tidligt på færde. Klokken 9.10 var morgenmaden spist, kajakkerne pakket og alle klar til førte planlagte etape Samsø Rundt. Solen skinnede og vinden havde i løbet at natten bøjet nakken. Vi sejlede ud med resten af vinden og strømmen i ryggen. Krydset fra Tunø til Samsø gik strygende. Ca. 35 min efter ramte vi Samsø´s nordkyst med dens fra istiden dannede bakker og dybe smeltevandskløfter. Turen helt til Samsøs nordligste spids Issehoved gik som en søndagstur. Vandet lå næsten blankt og vi gled lige så stille fremad uden brug af de store kræfter. Heldigvis for det, for dem fik vi fint brug for senere. For efter en kaffe/te/cola pause på Issehoved blæste vinden op, og der blev meget mere arbejde. Turen gik nu stik syd med vinden lige i ansigtet og inden læ. Der var ikke så meget snak mere nu. I stedet blev der arbejdet i bådene. Frem kom vi til næste stop lige nord for Stavns Fjord ved foden af Langør kirke. Solen kom frem igen og hvor nød vi resterne af gårdsdagens chili og rigelige mængder chokolade.

Stavns Fjord var nu målet for vores næste etape. Fjorden har sin helt egen ubeskrivelige natur. Opbygget næsten som et lukket vand med Besser Rev som den yderste arm og fyldt med holme her og der. Vi sejlede helst ind i bunden af fjorden hvor vi var fint i læ for vinden. Der var skarv i store kolonier, køer og får på sommergræs på holmene og andre kajakroer i farvandet. I starten var vanddybden fin, men efterhånden som vi kom længere rundt i fjorden faldt vanddybden drastisk. Det sidste stykke inden foden af Besser Rev havde en stage nok været bedre end en pagaj. Turen ud af fjorden foregik til fods over Besser Rev som mest består af sten. Gruppens 2 veltrænede herrer insisterer på at bærer alle 4 kajakker og der var absolut inden indvendinger mod dette fra gruppens kvindelige deltagere. Vi siger kun tusind tak.

De sidste 10 km fra revet til Ballen Camping ramte vinden os igen. Trætheden meldte sig i mere eller mindre grad hos os alle, så vi var glade da vi hen under aften kunne slå teltene op og gøre klar til natten. Der var ikke den store energi til restaurationsbesøg, så aftensmaden blev en gourmet middag bestående af pølser i tomatsovs med pasta serveret med en veltempereret rødvin til.

Søndag morgen var alle på pletten igen. Kl. 9.10 sejlede vi fra Ballen Camping ind til Ballen Havn hvor der blev provianteret til frokosten. Sydøen af Samsø er ikke helt på spektakulær som nordøen og består på østsiden mest af højre skrænter og sten. Vejret var dog dejligt og det gik stille og roligt sydpå med en let vind i ansigtet. Efter at have rundet det sydøstlige hjørne af Samsø ligger sydkysten som en mere flad strand. Der er mange sten, men vi fandt ved et badehus en god sandfyldt strand, som var mere kajakvenlig. Efter en pause og for undertegnede et knapt så overvejet ekstra morgenbad, gik turen rundt om Vesborg fyr og op langs vestkysten til Sælvig hvor færgen til Hou sejler fra. Vi blev næsten blæst op til Sælvig og kom kun 10 min for sent til færgen kl. 14.50. Pænt ventede vi til 16.40. Ventetiden gav os tid til at blive nettet lidt, få en god frokost i solen med udsigt over Sælvig bugten, som er det sidste man mangler hvis turen skal helt Samsø rundt og en god snak om de sidste dages tur.

Tak for en god tur. Jeg håber flere får mod på at tage med næste gang.

Lene J. Mouritsen

0 visninger

Commentaires


bottom of page