top of page

Turberetning fra årets store tur til Mandal i Norge - 4.-8. september 2013

Onsdag d. 4. september 2013

Kl. meget tidligt var det op – men med en kajaktur til Norge forude var problemet ikke så stort.

Kaffebrygning – sidste pakning osv. og afsted for at hente Kai og derefter afsted mod Hou.


ftalen var at mødes kl 0630 og faktisk var vi allerede klar til at køre før syv så vi havde tid til et par pitstop på vejen – jeg havde nogle ret kaffetørstige sjæle med i bilen og det medførte så nogle pitstop. Asger måtte dog lige forbi Hundslund igen fordi nogen havde glemt en gang aftensmad i fryseren.


Vi var 7 friske medlemmer der ville bruge nogle dage i Norge: Helle, Susanne, Allan, Asger, Kai, Torben og Peter. Ganske flot på en 5 dages tur.


Vi nåede færgen i god tid og efter lidt hygge på havnen samt godt 3 timer med kajakhistorier "based on a true story" landede vi i Kristiansand. Desværre midt i myldretiden så de godt 40 km tog lidt længere end planlagt, og min co-driver var en smule overfølsom overfor efter hendes mening frisk kurvekørsel, så jeg tog den med ro – det synes jeg dog jeg gjorde hele tiden, da jeg havde kajaktraileren med, men sådan er vi jo heldigvis forskellige.

Sidst på eftermiddagen ankom vi til Tregde Feriesenter lige uden for Mandal, faktisk pakket ud, lagt kajakker på bådbroen nede foran lejligheden, og kunne nyde solen på altanen - "eventyret" kunne for alvor begynde, men først måtte vi dele en god gang aftensmad som Allan stod for med hjælp af Torben. Marineret mørbrad med stegte kartofler og en skøn råkost samt en gallon rødvin – sådan cirka.


Torsdag d. 5. september 2013

Denne første morgen vågnede vi i et dejligt hus i to etager med plads til alle. Asger, Susanne og Helle havde fået tilkendt de to øverste værelser og Peter stuen med havudsigt. Neden under sov Kai og Allan i køjerummet og Torben i ”soveværelset”. Derforuden indeholdt huset et bad og toilet (som blev FLITTIGT brugt før, under og efter morgenmaden – uden vindue eller udluftning!!!!) samt en fællesstue og åbent køkken. To altaner og en fantastisk udsigt.


Helle åbnede dagen med nybagte boller som brændte fast da vi havde glemt bagepapir og kaffe. En fyldig omgang morgenmad og store forventninger om en dejlig 1. dag stod klar. Det var lidt gråt i vejret med lidt regn. Man skulle tro at det regnede ind for efter 1½ kande kaffe, røg relæet. Kaffemaskinen var utæt og selvom Asger gjorde ALT hvad han kunne med mange gode råd over nakken, hjalp det ikke. Selv Susannes Føntørre kom i brug. Susanne prøvede at lave kaffe på gammeldags maner men det gik bare ikke. Peter ringede så til udlejer og bad om en ny maskine og med mindre kaffe på turen, Susannes fantastiske frokost i kokasser og bøtter, drog vi af sted kl. 9.00.


Med 5 navigatører kom vi godt af sted. Vest på ad skønne skær og øer. På Stussøy drak vi kaffe og spiste en lille nougat tern. Her var kanin og masser af kaninlort. Et handicaptoilet med hul laaaaaaangt ned. En skøn bro og god plads til telt, hvis man var til det!


Ad snørklede vandveje kom vi tilbage til udgangspunktet for at spise frokost. Her var der tørvejr. Formiddagen havde budt på 16,5 km så kl. 15 satte vi i igen efter en ”morfar” til nogen, kaffe fra den nye kaffemaskine og en lille kage. Susanne blev hjemme med sin bog og en lidt øm skulder. Vi andre tog til Harkmarkfjorden hvor Kai først fangede 1 makrel og så 4 makreller på en gang. Det var en god tur med gode bølger og inde i selve fjorden var der bare SÅ smukt og helt helt stille. Hjemme igen kunne vi skrive 13 km mere på kortet. Susanne havde skønne horn og kaffe klar. Inden vi kom op hoppede et par af de seje i havnen. Kai stod for aftensmaden, som var Rådyrgryde med ris. Og et lille glas rødvin. Aften hygge med røverhistorier og andet.


Fredag d. 6. september 2013

Tredje rodag blev fordrevet med en tur til Harkmarkfjorden.


Igår var vi lige derinde for at lure om mulige ruter fra basen til fjorden – der er ca 6 km fra vores base til man er der, og de 5 km er ret beskyttet så det gik fint trods en ret frisk østlig vind.


Vi måtte dog finde os i at vinden godt kunne finde vej imellem øerne så modvind måtte vi finde os i. Heldigvis var retningen en smule anderledes end dagen før, så det udsatte stykke bød nu ikke på større bølger – dejligt.


Harkmarkfjorden er ikke specielt stor vel 4 km fra nord til syd, så vi var inde i mange flotte vige og mødte bl.a. En sejlbåd fra Argentina – vi blev mødt velkommen af en gøende men glad hund og hilste på ejeren der kom fra den sydlige del af Argentine – en pæn sejltur til Norge.


Kaffen blev lidt splittet da vi ikke helt kunne blive enige om landingssted, men alle kaffetørstige fik en kop og gruppen samledes hurtigt igen.


I vores turbog var der en par teltpladser på en ø i det nordøstlige hjørne af fjorden – den ene på læsiden med landgang på sandstrand – det tog vi. Eller det troede vi, men vi kunne så konstatere at en nordmand ikke kræver meget før de skriver sandstrand. Det var ikke mange sække sand der var smidt så det var ikke lige sagen. Nå det var nu også lidt tidligt så vi roede videre. På denne tur fik vi også oplevet hvor stor forskel der er på kort. Jeg havde nogle søkort med og en kort på navigatoren, Allan og Asger havde ca. Samme kort som jeg og Kai havde en andet på sin navigator og ofte roede vi rundt på land iflg navigatoren, men der var altså vand!


Vi forsøgte at ro ind i en elv/å – selv her var bunden ofte hård at ramme så en tur til Norge koster altså nogle hak i kajakken. Ideen med at ro den vej blev ødelagt af at den å ikke helt var så stor som vi havde håbet, så retur igen ud i fjorden hvor vi igen mødte argentiner + hund. Han havde motorbøvl med hans påhængsmotor på den bette gummibåd og drev hele tiden imod land. Vi tilbød assistance, men han mente nok at den gik og kort tid efter kom han også futtende afsted og hilste igen – alt vel, og det havde også været en lang padletur tilbage til skibet.


Frokosten blev en lidt rustik landgang og en stejl skråning, men det var superflot og alle nød det. Tak til Helle og Susanne som stod for at smøre rugbrød og dele ud af madder til alle os hjælpeløse mænd.


Vel ude af fjorden ville Allan og mig sæl - Peter lige ud og snuse til de store bølger udenfor, men de var faktisk ikke så skræmmende, det var lange dønninger og faktisk er de refleksbølger i nærheden af kysten mere trælse at ro i. De store dønninger mærkes faktisk ikke som bølger, men fornemmer bare at kajakken bevæger sig stille op og ned.


Efter en god tur i Harkmarkfjord kunne en flok lettere brugte roere nyde rygvinden på vej hjem og turen endte på 26-27 km.


Aftensmaden stod Torben for. Lækker spinat lasagne og en skøn salat til. Masser af ost og rødvin.


Lørdag d. 7. september

Efter morgenmaden, åbnede det lille lusede reception/butik kl. 9.00. Susanne, Asger og jeg ville shoppe a’ mok og håbede på kø tilbud! Kom dog hjem, godt skuffet med 2 bakker æg og et tørt brød.


Kl. 9.24 satte vi i let skyet vejr, men der var blå himmel et sted derude.


I dag ville vi hele Skjernøya rundt. Den største ø i dette område. Der var ikke så meget vind så vi havde en fantastisk tur op til Farestad som vi kaldte ”den hvide by”. Inde i bunden af den fjord lå en fantastisk plads med overdækket bålplads, wc, bådebro, brænde til sauna og – en sauna. Man kunne også sætte telt op her. Kai og Allan havde udset sig en anden plads med mulighed for at bære over, men vi valgte nu at ro uden om efter kaffe og chokolade. I modvind og nu gode lange bølger, masser af fisk på Asgers og Kai liner, - det var makrel, lubbe (sej), ørred, brandmænd og ”en klump” gik vi ind ved Bakstøvågen kl. 12 til frokost. Det var ikke så let at lande her. Her var sten og klipper som vi måtte forcerer. Vi kravlede høj oppe og nød den storslåede udsigt over havet og skær. Solen skinnede og varmede os. Vi fik en udsøgt primitiv frokost med alle resterne og nød det meget. Kai plukkede slåen som vi skulle have med hjem til julesnapsen.


Vi fortsatte og ved Spegelaksen krydsede Susanne og Asger over for at ro hjem med den ømme skulder. Vi andre tog ind i Ødøyfjorden, ud til Brattholmen og nordom Landøy. Her gav Torben og Kai givet den max gas. Godt gået Torben.


Vel hjemme efter 27 km, blev vi modtaget med øl. Et velfortjent bad og tørt tøj. Kai lavede forret med dagens fangst og Peter lavede chili con carne med ris til os. Nogen skulle selvfølgelig have ekstra chili på rette så sveden piblede frem. Endnu en super dejlig dag i den Norske skærgård. Vi var godt trætte og blev enige om at nu havde øjet og arme fået nok for en lille stund.

Dagen sluttede med rødvin, en lille cognac til kaffen, slik og chokolade.


Hjemrejsedagen d. 8. september 2013

Lørdag aften havde vi aftalt, at vi ikke ville ro den sidste dag. Dels skulle vi være ude af hytten klokken 10 og dels var vi nok ved at være mætte af de mange roindtryk, som vi alle havde fået.

I stedet ville vi tage ind og se på Kristiansand.


Så næste morgen i god tid, inden vi skulle være ude af vores hjem fra de sidste par dage, var alt pakket på trailer og i biler, så vi kunne komme ind til byen.


Vi valgte at køre ned på færgehavnen og så gå derfra. I færgehavnen blev vi mødt af disse lystige fætre.


Dem skulle vi også møde senere på dagen. Bare i et meget større antal. Da bilerne var parkeret lige uden for indgangen, gik vi op i Kristiansand.


Byen blev grundlagt af Kong Christian IV af Danmark og Norge i 1641. Centrum af byen er nøjagtig 1x1 kilometer med lige gader og dermed let at overskue på en gåtur.


Vi fandt hurtigt byens torv med domkirke, som er et flot og velholdt område. Det var også her vi opdagede, at det kvindelige gen var med på turen, for pludselig skulle der kigges på boder og butikker.

Vi fortsatte turen og kom igennem Posebyen, som er Europas største samlede bebyggelse med hvide træhuse. Lidt efter kom vi så til endnu et dansk islæt – nemlig Christianholm fæstning fra 1672. Fæstningen var senest i brug i 1807.


På vores videre færd gennem byen kom vi forbi en mængde steder, som bør opdages ved selvsyn. Så hvis andre kommer på de kanter, så sæt nogle timer af til en rundtur.


Her kan nævnes en meget flot skulptur park, et imponerende musikhus på vandfronten, et hyggeligt lille område med kanaler, hvor man kan nyde lidt mad, en McDonalds, der ligner et større hus fra sydstaterne i USA, et par naturparker, som ligger i naturlig forlængelse af byen med meget mere.

Da vi havde gennemtrasket byen og nogen have fået købt lidt norske sweatere, var tiden ved at være inde til at finde over i færgehavnen. Det gik planmæssigt, og vel inde på opmarchområdet kunne vi nyde en kop kaffe og byens bedste pølser.


Det var her vores venner fra først på dagen dukkede op igen, men denne gang i hundredetal, hoppende rundt mellem bilerne og mellem benene på os, der hvor vi sad. De kan ikke have mange naturlige fjender, så tæt på, som de kom. Helt ufarligt var det ikke. Der var flere, der først i sidste øjeblik kom væk fra bilhjulene.


Lige pludselig kunne færgen ses i det fjerne, og kort efter var vi ombord på færgen og på vej mod Danmark. På hjemturen gjorde vi ligesom nogle unge mennesker, som vi havde set på udturen. Vi hentede store tallerkener med pomme fritter og voldåd dem.


Herefter skulle nogle handle ind og andre sad blot og stenede, indtil vi anløb havnen i Hirtshals.

Køreturen til Odder var stort set begivenhedsløs. Der var ganske vist en underlig lugt i Peters bil, men den vænnede man sig hurtigt til, og Peter kunne da også et par dage senere berolige os med, at det var et gammelt stykke ost, der havde forputtet sig. Måske var det kommet ud af sig selv, hvis der var gået lidt længere tid.


I Odder blev Torben sat af, hvorefter turen blev sluttet på Hou Havn med aflæsning af kajakker. Dermed endte en begivenhedsrig, spændende, udfordrende, flot og hyggelig tur. Skulle andre være inspireret, er der kun en ting at sige. Af sted med jer.

4 visninger

Yorumlar


bottom of page