top of page

Kongeåen

20. maj 2023

-

05.00

kl. 

20. maj 2023

kl. 

22.00

Allan Petersen

Turleder:

Kongeåen 2023Selv om det er tidligt på sæsonen forsøger vi alligevel med en tur af de længere. Denne gang ved den tidligere grænse mellem Danmark og Tyskland.


Det vil medføre en vis ømhed søndag morgen. Også selv om lidt hjælp fra åen kan gøre turen en anelse lettere. Tag kun med, hvis du er sikker på, at kunne holde til turen.

Der kan læses mere om turen på dette link: http://kongeaastien.dk/sites/default/files/Kanofolder_WEB.pdf 

Her er et uddrag:


Kano på Kongeåen

– på sejltur langs den gamle grænse 

 En kanotur på Kongeåen er en helt speciel oplevelse. Når du lydløst glider gennem vandet, oplever du naturen i et helt nyt perspektiv. Fiskene svømmer fredeligt under dine fødder, og ænderne fortsætter uforstyrret jagten på andemad. 


Den første del af åen smal, og du sejler under høje, gamle broer. Men hurtigt breder Kongeåen sig i landskabet, og du sejler gennem åbne marker og enge med orkideer og lyserøde trævlekroner. Hvis du er heldig, ser du både gul iris, vandranunkel, isfugl og odder. 


Når du sejler på Kongeåen, sejler du midt i et vigtigt kapitel i danmarkshistorien. Kongeåen markerede nemlig grænsen mellem Danmark og Tyskland frem til genforeningen i 1920. 


Turen på Kongeåen

Du kan sejle i kano på Kongeåen fra Andst Bro til Kongeåslusen ved Vadehavet. Det er en tur på omkring 50 km. 


Turen kan begynde ved Søengevej umiddelbart øst for Vejen. Her er en plads, hvor du kan sætte kanoen i vandet. På pladsen er der borde og bænke og mulighed for at parkere bilen. 


Den første halve time sejler du på Andst Å. Lidt før Knag Mølle sejler du ind på Kongeåen. Du kan holde en pause ved Hermansens Høj omkring 800 meter efter, du har passeret Knag Mølle. Her er bålplads, borde og bænke. 


Lidt længere oppe ad åen finder du Vejen Fodboldgolf med shelters, toiletter og overdækkede borde og bænke.  Senere dukker Frihedsbroen op. Her er overnatningsplads med shelters, toiletter og bålplads. Du finder også en informationsstander med hotspot. 


Godt 8 km fra Frihedsbroen kommer du til Foldingbro. Her er ophalingsplads og toiletter. Du har mulighed for at handle ind på Foldingbro Camping. I Foldingbro finder du også Kongeåkroen. 


Ved Villebøl finder du endnu en shelterplads og Kongeå Camping. Fra Villebøl er der 15,2 km til Vilslev hvor den næste ophalingsplads er. Her findes også shelters.


Turen ender ved Kongeåslusen 5,2 km fra Vilslev. Her kan du også overnatte i shelters.


Forhindringer på turen

En række steder kan det være nødvendigt at bære kanoen forbi forskellige forhindringer. Se stederne på kortet.  


Kongeåen på din smartphone

Hav information om Kongeåen lige ved hånden. Hent appen Kongeåen til din smartphone.  

Turen starter som skrevet ved Søengevej umiddelbart øst for Vejen.


Forinden vil et par biler være sendt i forvejen med en trailer. De skal køre til Kongeåslusen ved Udgrøftvej – 6771 Gredstedbro.


Turen derned tager 2 timer. Herefter skal bilerne køre til Søengevej – 6600 Vejen. En tur på ca. 40 minutter. 

Det betyder, at dette hold vil være ved Søengevej ca. klokken 08.00. 


Herefter er der fælles morgenmad, som hold 2 har købt ind. Turen fra Hou havn til Søengevej tager ca. 1 time og 30 minutter, så dette hold kan vente med at tage af sted til klokken 06:00.

Ca. klokken 09:00 sættes i vandet.


Turen forventes at tage 10 – 11 timer inklusive pauser.

Afgang mod Hou ca. klokken 20:00 – hjemkomst klokken 22:00


Den endelig planlægning foretages, når tilmeldingsfristen er overskredet, idet den afhænger af antal deltagere.


Egenkørsel vil ikke blive accepteret på denne tur.

Skriv gerne, om du kan stille bil med bøjler eller træk til rådighed. Pga. logistikken kan det være nødvendigt med en ekstra bil.


Og endnu mere gerne, om du kan have kage med til en af pauserne.

Tilmelding sker på www.rokort.dk


bottom of page