top of page

Fra Tørring til Klostermølle d. 2. november 2013

I alt skulle Helle afsted sammen med 5 mænd. Fire fra Hov og to på egen hånd. Helle havde på fornem vis organiseret turen inkl. andres opgaver med at flytte bilerne fra Tørring til Klostermølle.


Fredag kl. 17 mødtes Orla, Helle, Svend og Claus i Hov og pakkede kajakkerne på traileren. Lørdag morgen var det så af sted i Helles bil til Tørring, hvor vi mødte Kaj og Peter. I selve Tørring blev vi modtaget på festlig vis: flagalléen var ved at blive sat op. Vi snakkede om, at det var lige lovligt meget at gøre ud af Hov Kajak Klubs efterårstur, men det var vist Brugsen, der havde fødselsdag.


Vejret var overskyet og tørt. Der var ganske vist forudsagt lidt formiddagsregn, men vi så aldrig en dråbe, til gengæld kom den skønne sol lidt frem hen mod middagstide.

På Tørring Teltplads blev vi vel modtaget af campingfatter, der fik overdraget bilnøglerne og efter lidt snak, omklædning og Helles morgenbolle satte vi i floden kl. 9.00. Det er jo en flod og ikke én å.


Gudenåen snoede sig som sædvanligt ned gennem det smukke Uldum Kær; vandstanden var høj, men dog faldende. Vi mødte mod forventning ikke nogen reelle forhindringer i form af væltede træer på denne del. Flokke af hjejler og viber forlystede sig i luftrummet, mens enkelte svaner med store unger flød majestætisk hist og her.


Det blev desværre hurtigt klart for Claus, at han aldrig skulle have taget klubbens nyeste kajak med på dens jomfrutur. Sæde, længde og bredde passede simpelthen ikke til ham; det blev både synligt for alle og var mærkbart for ham under de første 10 smukke (men smertefulde) km. Ved Verdens Ende forsøgte vi at justere stropperne på hans ryglæn, der nærmest lå vandret, men rigtig godt blev det aldrig. Sædet skal nok flyttes bagud.


Vel ankommet til Aale Teltplads tilbød Orla at bytte kajak med Claus. Det var bedre. Solen begyndte at titte frem, hvilket medvirkede til at øge glæden over den smukke tur. Kaj bød på lækre flødeboller. Svend kunne fortælle, at han en 2-3 gange havde set isfugl. Den missede vi andre. Til gengæld fik vi flere gange glæden af at se vandstæren med det prangende hvide bryst stryge hen over vandoverfladen.


Videre ned ad floden lå der til tider et træ eller store grenstykker på langs eller på tværs, men det blev som sagt aldrig til alvorlige forhindringer. En enkelt delvist nedfalden elektrisk ledning skråt hen over vandet krævede opmærksomhed.

Ved Gudenåcamping Bræstrup spiste vi frokost. Der er smukt udsyn, gode bænke og borde og meget velholdte toiletter. Landgangsområdet for kanoer og kajakker er dog mudret og jammerlig.


Vejret var fortsat med os, skoven stod i smukke farver, og temperaturen var omkring 10o. Ved Vestbirk Vandkraftværk bar vi kajakkerne over, satte os ved bordene og fik gang i slikspiseriet, den sidste mad, den sidste cola og den sidste kaffe. Alt blev intenst overvåget af sommerens fedeste kat. Den var åbenlyst vant til, at det var i orden at snige sig ind på og bemægtige sig madpakker, slikposer og studenterbrød.


Mellem Vestbirk og Voervadsbro lå en enkelt ko/kvie/kalv af mærket skotsk højland død på skrænten ned mod vandet. Den så i hvert fald meget død ud set nede fra vores synsvinkel.

Den sidste del af turen fra Voervadsbro frem mod Klostermølle er umådelig smuk gennem de store skove og med de bløde sving. Det begyndte at tusse, og da vi efter 42 km landede ved Klostermøller lidt før 17, nåede vi lige at pakke traileren inden mørkets frembrud. Det blev således endnu engang klart, at vi sejler med en lige lovlig snæver margen. Vi er enige om, at næste år bør turen begynde lidt tidligere på dagen. Vi kan jo heller ikke regne med, at det bliver lige så smukt, stille og roligt vejr hver eneste gang.


Bilens GPS blev sat til, så vi kunne finde ud på den rigtige vej. Ligesom med isfuglen missede vi også vejen og tog derfor en lille omvej, inden bilen blidt understøttet af Helles kyndige hænder fandt vejen til Hov, hvor kajakker etc. blev vasket og sat i hus. Der var meget stille i bilen på vej hjemad efter endnu en god dag og en god lang tur på Gudenåen, Danmarks eneste flod.

Erfaring: det var rigtig fint at inddrage campingfatter på Tørring Teltplads i logistikken; afgang fra pladsen bør være senest kl. 8.30, og planlæg efter at komme til Klostermølle omkring kl. 16.30. Brug kun en kajak du er fortrolig med, aldrig en ny!

1 visning

Opmerkingen


bottom of page