top of page

Vejle Fjord 8. maj 2021

Skrevet af Søren Hebsgård Knudsen

 

Så bliver det Vejle, næste station er Vejle. Der er udstigning i Rosenvold Havn, der ligger så smukt på nordsiden af Vejle Fjord, omgivet af skov og strand.


Mødetid denne lørdag morgen klokken 8.15. I sædvanlig houstil ankom de fleste lang tid før, så dem der kom sidst måtte rubbe neglene. Den nu obligatoriske morgenbuffet blev anrettet på borde – fine forhold.

Vejrudsigt frisk vind fra vest, med let sydlig drejning op ad dagen. Der var godt med bølger på stranden, så det blev nødvendigt at være mere koncentreret på at gå i bådene. Alternative søsætninger blev straffet kontant og omgående med vandgang. Ganske som da jeg selv skulle i land, efter den første halvanden times tur østpå mod Juelsminde. Jeg fik bølgen skævt ind, og plop sagde det, i med hovedet først.


Men så har man lært det, og jeg tror nok jeg kan huske det til næste gang.

De første 500 meter var lidt blæsende og vippende, men som vi kom omkring hjørnet , og kunne se de smukke kobber spir på Karen Gyldenstjernes enkesæde Rosenvold renæssancebygning fra 1585. Bølgerne blev lidt mere venlige, men jeg synes det blæste godt, og var lidt betænkelig ved tilbageturen, om den blev for strid, i både bølgegang og modvind.


Men det var nemt at komme fremad i den friske rygvind. Det var næsten som om man bare kunne holde pagajen op i luften, og bruge den som sejl. Men også kun næsten, for bølgerne masede med kajakken, og man skulle alligevel gøre sit, for at holde en bare nogenlunde lige kurs.


Vi sejler forbi betagende kystsider ved Staksrode skov, der har en af de mest dramatiske kyststrækninger i Østjylland. Det skyldes den særligt finkornede Lillebælts-ler - en plastisk ler - som ved store regnskyl og tøbrud suger vandet til sig og pludselig glider ned mod stranden med kæmpetræer på ryggen. I øvrigt er Staksrode et fint udflugtsmål, med gode afmærkede vandrestier for enhver smag og fysisk formåen.


Imens ser vi Æbelø ud for Fyn. Der kan ikke være ret langt synes man umiddelbart, men der er over 20 kilometer til det nærmeste hjørne, og selv i den friske medvind, skal det da nok vare 4 timer før man er der. Det besluttes at fortsætte efter planen, langs kysten. Her er nu også ganske pænt, med skoven i forårsklæder, det grønlige vand der leder tankerne hen på varmere himmelstrøg og de flotte farver fra kajakkerne.


Efter 6-8 kilometer, en god time eller mere efter afgang går vi i land, andre i vand. Det er kaffetid.

I søen igen. Det meste af stranden er ikke så kajakvenlig. I hvert fald ikke hvis man godt vil passe lidt på prammen, og undgå at helt ridse bunden op. Det ser vi nogen har betalt for, da vraget af en kajak kommer til syne på standen derinde. Nogle gyser lidt, hvad kan der mon dog være hændt den arme roer. Der har jo æret hvaler i Vejle Fjord, så man ved aldrig.


Omkring 4 kilometer før vi når spidsen af det sydligste Juelsminde vender vi om. Det er slet ikke så svært som jeg havde troet at ro imod bølger og vind. Måske er det i virkeligheden lidt nemmere, da bølgerne ikke drejer med båden som de har lyst til. Nu kan man jo se dem, og korrigere på forhånd, ikke på bagkant


Turleder spotter en frokost strand, og alle kommer i land med hovedet over vand.

I Rosenvold Havn holdes der råd. Hvem vil med videre til Træskohage Fyr, en lille omvej på 9 km. 5 går i land, resten fortsætter.


Der spottes is på campingpladsen for dem der går i land , så må man håbe de andre har det godt med fyret.

22 eller 31 kilometer fik de gæve roere på Rokort denne dag. En lidt mere strabadserende tur, men en virkelig god tur og god på oplevelser.


Tak for planlægningen, transporten, morgenanretningen og ja, det gode selskab og fællesskab.

7 visninger

Commenti


bottom of page